08.11.2017

İl Müftümüz Abdulkadir Keşvelioğlu “Organ Bağışı Ve Nakli Hakkında Her Şey” Konulu Konferansta Konuşma Yaptı

3-9 Kasım Organ Bağışı haftası kapsamında İl Sağlık Müdürlüğünce düzenlenen konferansa Valimiz Sn. Osman Varol, Amasya Üniversitesi Rektörü Metin Orbay, İl Müftümüz Abdulkadir Keşvelioğlu İl Sağlık Müdürü Öner Nergiz, , kurum müdürleri, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşıyla başlayan programda konuşan İl Sağlık Müdürü Öner Nergiz, İlimizde yapılan eğitim çalışmaları ile sağlık personelinin ve halkın bu konu hakkındaki bilgi düzeyinin artırılarak, bugüne kadar onlarca kişinin organlarının aileleri tarafından bağışlandığını belirtti.

İl Müftümüz Organ bağışını dini yönden değerlendirerek sözlerine şöyle başladı; “Organ bağışının neden önemli olduğunu anlamamız için İnsanın Allah katındaki değerine bakmamız lazım. Kur’an-ı Kerime göre İnsan yeryüzünün halifesi yani öznesi ve mahlûkat içeresinde en özel varlıktır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir gün Kâbe’yi tavaf ederken Hacer-ul Esvet’e gelince Kâbe’ye dönerek: “Ey Kâbe biliyorum ki sen Allah katında çok değerlisin, çok yücesin ama Allah’a yemin olsun ki insan senden daha değerlidir, daha yücedir” dedi.

Ayrıca organ bağışlanan insan yaşadığı sürece bağışta bulunanın amel defterine sevap yazılır. Kur’an-ı kerimde “Yüce Rabbimiz bir insanı yaşatan tüm insanlığı yaşatmış gibi olur” buyuruyor. Bundan dolayı dinimizde organ bağışının caiz ve insani bir davranış olduğunu ifade ederek, bu programı düzenleyenlere teşekkür etti ve böyle programların organ bağışı konusunda halkımızda farkındalık oluşturmasını diledi.

Sonrasında, Samsun Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak organ bağışı hakkında bilgilerini katılımcılarla paylaştı. OMÜ Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Fatma Ülger ise vücutta gerçekleşen beyin ölümü ve sonrasını anlattı. Daha sonra donör bakımı ve donör organizasyonu ile ilgili Yrd. Doç. Mürsel Kahveci bilgi verdi. Program Sayın Valimizin konuşmacılara, konferansa sağladıkları değerli katkılarından ötürü teşekkür edip çiçek vermesiyle sona erdi.