29.11.2017

İl Müftümüz Abdulkadir Keşvelioğlu'nun Mevlid Kandili Mesajı

29 Kasım Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan gece Rebiulevvel ayının 12. gecesi, yani sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (sas)’in dünyaya teşriflerinin 1446. sene-i devriyesidir. Efendimizin dünyaya gelişini İslam âlemi olarak büyük bir coşku ile kutluyoruz.

Özellikle camilerimizde ve başka mahfillerde de kutlamalar yapılıyor. Hulefai raşidin döneminden sonra peygamberimizi anma ve anlama adına bu tür etkinlikler ilk defa Mısır’da başlamış, zamanla bütün İslam coğrafyasında yaygınlaşmıştır.

Bir dönem Peygamberimizin dünyaya teşrifleri Miladi takvime göre değerlendirilip ona göre etkinlikler düzenlenmiştir. Ancak hicri takvime göre hiç duraksamaksızın Peygamberimizin doğduğu gün camilerimizde büyük bir coşku ile idrak edilmiş ve kutlanmıştır.

"Mevlidi Nebi Haftasına" girmiş bulunuyoruz. Bundan sonra Diyanet İşleri Başkanlığımızın aldığı kararla Peygamber efendimizin dünyaya teşrif ettiği Rebiulevvel ayının 12. gecesine tekabül eden haftayı Mevlidi Nebi Haftası olarak değerlendireceğiz. Bu haftaya ait bu seneki ana temamız “En Güzel Örnek Peygamberimiz” olarak belirlenmiştir. Bir baba olarak Hz. Peygamber, bir eş olarak efendimizin örnekliği, bir dede olarak onun örnekliği. Bunun dışında hayatta insanların karşılaşabileceği her konumda sevgili peygamberimizin örnekliğini alabiliriz.

Zengin için düşündüğümüzde sevgili peygamberimizin örnekliğini özellikle Medine döneminde beytülmal elinin altında ama kanaatkâr bir insan ve Peygamber (a.s). Bunun yanında fakir bir peygamber, öyle zamanları oldu ki üst üste evinde iki defa sıcak aşın pişmediği bir peygamber.

Her hâlükârda bir yetim, daha doğmadan babasını kaybetmiş, henüz çok küçük yaşta annesinden mahrum kalmış bir yetim. Yani insanların karşılaşabileceği en zor durumları bile yaşamış bir insan ve bir Peygamberin örnekliği.

Bir devlet başkanı, galip gelmiş bir komutan, Arap yarımadasına hâkim bir insan olarak da onun hayatı bizim için en güzel örneklerle doludur. Dolayısıyla bizler peygamberimizi hem anıyoruz, ama daha çok anlamaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bizim asıl tercih ettiğimiz konu onu anmaktan ziyade anlamaya çalışmaktır. Anlamaktan maksadımız ise Peygamberimizin hayatı ve onun sünneti ile bizim hayatımız ne kadar uyuşuyor, onun değerlendirmesini yapmak gerekiyor.

Bu hafta içerisinde efendimiz (a.s)’ı anacağız. Çarşamba günü akşam il genelinde bulunan bütün camilerimizde Mevlid programları yapılacaktır. Bu haftayı bu şekilde değerlendirmeye gayret edeceğiz.

Ancak 2018 yılında bu haftayı hicri takvime göre daha kapsamlı bir şekilde “Mevlid-i Nebi Haftası” olarak kutlayacağız.

Bütün Amasyalı kardeşlerimizin Mevlid kandilleri mübarek olsun. Cenabı Hak sevgili peygamberimizin sünnetini yaşayanlardan eylesin”

Abdulkadir KEŞVELİOĞLU

Amasya İl Müftüsü