07.11.2019

Mevlid-i Nebi Haftası

Aile toplumun yapı taşı ve çekirdeğidir. Aile ne kadar sağlam olursa toplumda o kadar sağlam olur.

Türk toplumunun en önemli gücü ailedir. Bizler aile ortamındaki sevgi, muhabbet, huzur ve birliktelikten besleniriz.

Zira Aile alternatifi olmayan bir müessesedir. Onu aldığımızda yerine koyabileceğimiz, onun işlem ve fonksiyonlarını icra edebilecek başka bir müessese yoktur.

Son zamanlarda popüler kültürün etkisi, görsel medyanın tahripkâr programları ve internetin yaygınlaşmasıyla malesef aile yozlaştırıldı, ailede olması gereken aşk, ve sevgi kavramları bayağılaştırıldı, belden aşağıya indirgendi.

Kur’an-ı Kerimde evlilikten maksadın eşlerin belli bir aşkı, belli bir sevgiyi ve muhabbeti nikah çatısı altında yaşamaları olarak ifade edilir.

Sevgi ve saygının olmadığı bir birliktelik zorunlu bir birlikteliktir. Aileyi ayakta tutan sevgi ve saygıdır. Ama saygı, sevgiden önce gelir. Saygı nedir? Saygı eşimizin, kadının da en az bizim kadar değerli, hak ve hukukunun bizim hak ve hukukumuz kadar saygın olduğunu kabul etmemiz, ona göre davranmamız ve onu da kendimiz gibi özne görmemizdir. Kadın cinayetlerinin temelinde erkeğin kadını, bir özne değilde üzerinde her türlü tasarrufu yapabileceği bir nesne, bir eşya olarak görmesi yatmaktadır. Oysa Erkek ne kadar “Eşref-i mahlukatsa kadın da o kadar eşref-i mahlukattır”

Dolaysıyla eşler birbirini, aileyi ne kadar korur, yüceltirse aile de onları o kadar korur ve yüceltir.

Bugün maalesef eften püften nedenlerle eşlerin birbirleriyle tartıştıklarını ve hemen boşanmak için mahkeme kapılarına koştuklarını görüyoruz.

Olan malesef çocuklara oluyor. Anne ve Babaları hayatta iken öksüz ve yetim büyüyorlar. Eşler çocukları üzerinden birbirlerinden intikam alıyorlar, çocuklarını birbirlerine göstermiyorlar. Bunun sonuncunda çocuklar ailede göremediği sevgi ve ilgiyi başka yerlerde arıyorlar. Sokakların ve istismarcıların eline düşüyorlar.

İşte bu hususlara dikkat çekmek ve ailenin önemi konusunda bir farkındalık oluşturmak için Diyanet İşleri Başkanlığımız bu yıl Mevlidi Nebi Haftasının temasını “Aile” olarak belirlemiştir.

Amasya İl Müftülüğü olarak bizler de ilimizde ve ilçelerimizde bu tema doğrultuşunda birtakım programlar yapacağız, ve bu programlarda ailenin önemini anlatacağız.

Hafta boyunca şu programları düzenleyeceğiz;

1. 11 Kasım Pazartesi saat: 13.30’da Amasya Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezinde D.İ.B. Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih KURT tarafından “Peygamberimiz ve Aile” başlıklı Konferans düzenlenecektir.
  2. 8 Kasım’da cezaevlerinde erkek-kadın hükümlü ve tutuklulara Mevlid-i Nebi Etkinlikleri kapsamında program yapılacaktır.
  3. 8 Kasım Mevlid Kandilinde Akşam ve yatsı namazları arasında Kur’an Ziyafeti

Erkekler: Sultan Beyazıt Camii- Kadınlar: Gümüşlü camii.

1. 9 Kasım Cumartesi sabah namazında Çocuk-Aile Camii Buluşması, ikram ve camiye gelen çocuklara hediye takdimi
  2. 9 Kasım Cumartesi sabahı Hastanede Yeni Doğan Servisi ziyareti; o gece doğan ilk çocuğa altın ve diğer çocukların ailelerine hediye takdim edilmesi
  3. 14.11.2019 Perşembe günü öğle namazının ardından Fatih Camiinde engelli öğrencilerimizle birlikte mevlid-i nebi programı düzenlenecektir.
  4. Emekli Din Görevlilerimizin ziyaret edilmesi
  5. Kız-Erkek Kredili yurtlarda Mevlid-i Nebi programları düzenlenecektir.
  6. Amasya’da tüm liselerde hafta boyunca “Peygamberimiz ve Aile” temalı konuşmalar düzenlenecektir.

Kadın Konukevlerinde mevlidi nebi programının düzenlenmesi.

Abdulkadir KEŞVELİOĞLU

İl Müftüsü