10.09.2018

Muharrem Ayı ve Aşure Günü

İl Müftümüz Abdulkadir Keşvelioğlu'nun Muharrem Ayı ve Aşure günü nedeniyle yayınladığı basın açıklamasıdır.

11 Eylül 2018 Salı günü, yani bugün itibariyle Muharrem ayını idrak etmiş bulunmaktayız.

Muharrem kelime olarak; “Haram kılınan, yasaklanan, kutsal olan, saygı duyulan” anlamına gelir.

İbn-i Abbas’dan gelen bir rivayete göre fecr suresinin ilk ayeti olan “Fecre yemin olsun ki” ifadesindeki maksadın Muharrem ayı olduğu, aynı surede geçen ’’On geceye and olsun ki’’ ifadesiyle de Muharrem ayının ilk 10 gecesine işaret edildiği beyan edilmiştir.

Efendimiz (SAV); ’’Ramazan’dan sonra tutulan oruçların en efdali Muharrem ayında tutulan oruçlardır’’ buyurmuştur.

Muharrem ayının 10. Gününe Aşure günü denir. Birçok peygamberin hayatında cereyan eden büyük olayların Aşure gününde gerçekleştiği rivayet edilir. Bu rivayetlere göre Hz. Adem’in duası bugünde kabul olmuş, Hz. İbrahim’in atıldığı ateşten kurtulması, Hz. Yakub’un gözlerinin açılması, Hz. Yusuf’un kuyudan çıkartılması, Hz. Eyüb’ün şifa bulması, Hz. Nuh’un gemisinin suların çekilmesiyle karaya oturması bugünde olmuştur.

Muharrem ayının İslam tarihinde yüreklerimizi dağlayan, gönüllerimizi hüzne boğan trajik bir yönü de vardır.

Peygamberimizin sevgili torunu, Hz. Ali ve Hz. Fatıma’nın ciğer pareleri Hz. Hüseyin efendimizin şehadeti bugüne rastlamaktadır. Zulmün bertaraf edilmesinden, hak ve hakikatin tahakkukundan başka bir amacı olmayan Hz. Hüseyin efendimiz ve beraberindeki 72 kişinin, Kerbela’nın susuz çöllerinde, zalim Yezid tarafından şehit edilmesi olayı da 10 muharremde gerçekleşmiştir.

Bütün sünni kardeşlerimiz gibi, gönülleri ehli beyt sevgisi ile dolu olan alevi kardeşlerimizin muharrem ayında tuttukları ’’12 gün orucu’’ Hz. Hüseyin efendimiz ve ehli beyte yapılan zulme karşı duyarlılığın bir ifadesidir.

Hz. Ömer’in şehadetinden sonra açılan fitne kapısı maalesef bugün bir daha kapanmamıştır.

Hz. Hüseyin’in şehadeti bize fitne ve iktidar hırsının Müslümanlar için ne denli yıkıcı ve yakıcı olduğunu göstermektedir.

Gönüllerimizi dağlayan fitne ateşi malesef bugün de İslam coğrafyasını yakıp kavurmaktadır.

İslam dünyasının her tarafı Kerbela oldu. Küresel ve bölgesel, yezidler, hergün nice Hüseyin’leri katledip, nice ocakları söndürürken,  nice gafil ve hainler de bu katliamlara alet olmaktadırlar.

Onun için Alevisiyle, Sünni’siyle, Kürdüyle, Türküyle bize düşen, farklılıklarımızı zenginlik bilmek, hem tarihte gerçekleşen, hem de günümüzde cereyan eden olaylardan ders almak, birlik ve beraberlik içinde olmaktır. Tıpkı Hacı Bektaş Veli Hazretlerinin dediği gibi “Gelin canlar bir olalım, diri olalım, iri olalım”

Sözlerime burada son verirken; hem Hicri Takvimin ilk ayı olan muharrem ayının hayırlı olmasını, hem de Aşure Günü’nün Kerbela’ların son bulmasına vesile olmasını Yüce Mevla’mızdan niyaz ediyorum.

Abdulkadir KEŞVELİOĞLU

Amasya İl Müftüsü